Papa oprao noge zatvorenicima i pozvao ih da pomažu drugima

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oprao je danas noge zatvorenicima tokom uskršnjeg rituala koji treba da pokaže njegovu volju da služi marginalizovanim grupama u društvu i pozvao osudjenike da pomažu jedni drugima i da budu „sluge drugih“.

Papa je služio misu na Veliki četvrtak u zatvoru Paliano, sa najvišim nivoom obezbedjenja, jedinom italijasnkom zatvoru za izdajnike mafije koji saradjuju s tužilaštvom.

Uprkos tome, mnogi od njih služe duge kazne. Dva od 12 zatvorenika kojima je papa oprao noge osudjeni su na doživotni zatvor, a ostalih 10 treba da budu oslobodjeni izmedju 2019. i 2073. godine. Papa Franja je posetio i dva zatvorenika koji su trenutno u samici.

Franja je u propovedi podsetio zatvorenike na revolucionarni gest Isusa koji je oprao noge svojim učenicima pre nego što je razapet jer je to iz ljubavi uradjen posao robova.

„Ako možete nešto da učinite, neku uslugu svojim zatvorskim drugarima, učinite to“, rekao je Franja.

Ovo je treći Veliki četvrtak koji je papa Franja proveo u zatvoru, što je u skladu s njegovom dugotrajnom brigom o zatvorenicima i isticanjem potrebe da im se pruži nada i šansa za rehabilitaciju.

Vatikan je saopštio da su medju 12 zatvorenika kojima je papa oprao noge tri žene i da je jedna od njih muslimanka koja treba da bude krštena u junu.

Zatvorenici su pripremili kolače kao poklon papi i ponudili mu tikvice i krastavce iz zatvorske bašte.

Franja je u intervjuu za rimsku Republiku rekao da njegovo naglašavanje podrške zatvorenicima dolazi iz srca, kao i da je biblijski imperativ da se oni posećuju.

„Kada gledam zatvorenika, zapitam se: ‘Zašto on a ne ja? Zašto je on pao a nisam ja? To je misterija koja me približava njima.'“

Papa Franja je ceremonijom pranja nogu na Veliki četvrtak ranije iritirao konzervativne crkvene zvaničnike, posebno kada je prao noge ženama i muslimanima.

Protivnik je smrtne kazne i samice, a i pre nego što je postao papa posebnu pažnju je posvećivao zatvorima i još je u kontaktu s grupom zatvorenika iz Buenos Airesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.