U trendu

Papa osudio svirepost ruskih snaga u ratu, za koji je rekao da je možda bio 'izazvan'

Papa Franja osudio je „svirepost“ ruskih trupa pred „hrabrim“ ukrajinskim narodom, dodajući i da je rat možda bio „izazvan“ ili da „možda nije bio sprečen“.

U intervjuu evropskim jezuitskim časopisima koji je danas preneo italijanski list „La Civilta Cattolica“, papa je odbio da svede sukob na borbu „dobrih i zlih“.

„Ono što vidimo su brutalnost i svirepost sa kojima ovaj rat vode trupe, uglavnom plaćenici, koje koriste Rusi. Rusi radije (u borbu) šalju Čečene, Sirijce, plaćenike“, rekao je papa Franja koji je više puta pozvao na mir od pokretanja ruske invazije 24. februara.

On je rekao da je opasnosti i u tome da ne vidimo „dramu koja se odigrava iza ovog rata, koji je možda na izvestan način bio izazvan ili nije bio sprečen“, osudivši ponovo industriju naoružanja.

„Moglo bi mi se reći sada: ‘Ali vi ste za Putina!’ Ne, nisam. Bilo bi simplistički i pogrešno reći tako nešto“, kazao je rimokatolički poglavar i dodao da je potrebno razmotriti „veoma složene“ uzroke i interese ovog sukoba.

„Takodje je tačno da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedelju dana. Ali su se preračunali. Naišli su na hrabar narod, ljude koji se bore da prežive i koji imaju iskustvo borbe“, rekao je papa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar