U trendu

Papa pozvao na mir u Siriji gde vladaju užas i smrt

Papa Franja pozvao je danas u Vatikanu na mir na Bliskom Istoku i u Siriji, zemlji žrtvi rata gde ne prestaju da se seju „užas i smrt“, u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poruci „Gradu i svetu“ (Urbi et Orbi).

Pred hiljadama vernika na trgu Svetog Petra argentinski papa zamolio je Boga da donese „mir celom Bliskom Istoku“, i da pomogne „svima onima koji aktivno pokušavaju da donesu olakšanje i pomoć civilnom stanovništvu u Siriji, žrtvama rata koji ne prestaje da seje užas i smrt“.

Poglavar Rimokatoličke crkve osudio je „gnusni napad“ koji se u subotu dogodio u Alepu u Siriji, protiv kako rekao „izbeglica u bekstvu“.

On je takodje molio Boga da zvaničnicima država „da hrabrost da izbegnu širenje sukoba i zaustave trgovinu oružjem“.

Papa je podsetio da je za hrišćane „Hrist koji je vasrksao“, saputnik svih koji su primorani da napuste svoju zemlju zbog oružanih sukoba, terorističkih napada, gladi, ili opresivnih režima.

On je takodje izrazio nadu da će Bog pomoći „Ukrajini, koja je i dalje pogodjena krvavim sukobom, da ponovo pronadje slogu“.

Tu istu želju izrazio je za više sukoba u svetu, od „Svete zemlje“ do Južnog Sudana, Jemena, Iraka i Demokratske Republike Konga.

Papa je danas služio tradicionalnu uskršnju misu na stepenicama Bazilike Svetog Petra.

Odstupajući od tradicije, održao je kratku propoved i pozvao okupljenje da se čvrsto drže vere uprkos, ratovima, bolesti i mržnji u svetu, priznajući da se mnogi pitaju gde je Bog usred tolikog zla i patnje.

Više desetina hiljada vernika – turista i Italijana, okupilo se danas u Vatikanu uprkos strogim bezbednosnim proverama pred Uskršnju misu pape.

Trg Svetog Petra je po tradiciji ukrašen šarenim prolećnim cvećem. Pripadnici snaga bezbednosti rasporedjeni su i na krovovima zgrada, a gradjani su kontrolisani detektorima za metal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.