U trendu

Papa raspustio vođstvo Malteskih vitezova

VATIKAN – Papa Franja raspustio je danas vođstvo katoličkog verskog reda i humanitarne grupe Malteški vitezovi, i postavio privremenu upravu uoči izbora novog lidera.

Promena, koju je papa doneo uredbom, došla je nakon pet godina oštre debate unutar reda, ali i između nekih najviših članova stare garde vitezova i Vatikana oko novog ustava, preneo je Rojters.

Grupa, čiji je formalni naziv Suvereni vojni bolnički red svetog Jovana Jerusalimskog, sa Rodosa i Malte, osnovana je u Jerusalimu pre skoro 1.000 godina da bi pružala medicinsku pomoć hodočasnicima u Svetoj zemlji.

Ta grupa danas ima višemilionski budžet, oko 13.500 članova, 95.000 volontera i 52.000 medicinara koji vode izbegličke kampove, centre za lecenje od droge, programe za pomoć u katastrofama i klinike širom sveta.

Malteški vitezovi su bili veoma aktivni u pomaganju ukrajinskim izbeglicama i žrtvama rata, dodaje britanska novinska agencija.

Grupa nema svoju teritoriju, izuzev palate i kancelarija u Rimu, kao i tvrđave na Malti, ali se njen suverenitet prepoznaje kroz pasoše i registarske tablice.

Imaju diplomatske odnose sa 110 zemalja i stalni posmatrački status u Ujedinjenim nacijama, što im dozvoljava da deluju kao neutralna strana u mirovnim misijama u ratnim zonama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar