U trendu

Papa šalje izaslanike u Nemačku da ispitaju zloupotrebe

BERLIN – Papa Franja će poslati dvojicu izaslanika u nadbiskupiju u Kelnu da istraže moguće pogreške visokih crkvenih zvaničnika u razrešavanju ranijih slučajeva seksualnog zlostavljanja i „kompleksne pastoralne situacije“ u tamošnjoj duboko podeljenoj crkvi.

Kancelarija papinog nuncija u Berlinu je saopštila da je papa Franja naložio „apostolsku vizitaciju“ i da će u prvoj polovini juna poslati u Keln kardinala Andersa Arboreliusa i Johanesa fan den Hendea, biskupe Stokholma i Roterdama, prenosi agencija AP.

Rečeno je da će dvojica izaslanika raditi na dobijanju „sveobuhvatne slike o kompleksnoj pastoralnoj situaciji u nadbiskupiji“ i istraživanju „mogućih grešaka“ kelnskog nadbiskupa – kardinala Rajnera Marije Velkija, zatim dva pomoćna biskupa i nadbiskupa Hamburga Stefana Hesea u rešavanju slučajeva povezanih sa seksualnim zlostavljanjem dece od strane sveštenstva i drugih crkvenih službenika.

U izveštaju objavljenom u martu pominje se 75 slučajeva u okviru kojih je osam visokih crkvenih zvaničnika zanemarilo svoje dužnosti vezano za izveštavanje ili sankcionisanje slučajeva navodnog zlostavljanja dece od strane sveštenstva.

Navodi se i da nisu uspeli da se pobrinu za žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.