U trendu

Papa: Socijalna sigurnost mora biti pravedna i održiva za buduće generacije

RIM – Papa Franja izjavio je danas da buduće generacije ne smeju biti preopterećene troškovima današnjih penzionih sistema i ohrabrio kreatore politike da neguju „kulturu opšteg dobra, socijalne sigurnosti i održivosti“.

Podsećajući na biblijske primere lošeg i dobrog proviđenja, koje predstavlja parabola bogati bezumnik iz jevanđelja i biblijski patrijarh Josif, papa Franja je istakao potrebu za „mudrim političarima“, koji ne rasipaju resurse i ne opterećuju buduće generacije.

„Potrebni su nam mudri političari, vođeni kriterijumom bratstva, koji izbegavaju da rasipaju resurse kada su dostupni i ne ostavljaju buduće generacije u ozbiljnim poteškoćama“, rekao je on, prenosi Vatikan njuz.

Papa Franja je primetio da je socijalna sigurnost danas sve „aktualnije pitanje“, jer ekonomski i socijalni aspekti demografskog starenja postaju sve značajniji, dok se čini da je društvo „izgubilo horizont“, bez brige za budućnost.

Zabrinjavajući znaci u tom smislu, kako je naveo, su ekološka kriza i državni dug koji se stavljaju na pleća dece i unuka.

„Održivost, umesto toga, odgovara principu da je nepravedno nametati nepovratna i preteška opterećenja mladima“, rekao je papa, napominjući da je socijalna sigurnost oblik blagostanja koji „različite generacije drži zajedno“.

Poglavar katoličke crkve je, pred 400 rukovodilaca i zaposlenih u Italijanskom nacionalnom institutu za socijalno osiguranje (INPS) u Vatikanu, rekao da ljudi treba da imaju pristup dostojanstvenim poslovima bez preteranih oblika privremenih ugovora ili prinuda da prihvate rad na crno.

Podsećajući da strani radnici koji još nemaju italijansko državljanstvo, doprinose i italijanskom penzionom sistemu, papa Franja je primetio da nas javno socijalno osiguranje podseća da je „sve povezano” i da smo međuzavisni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.