U trendu

Papa:Svi da potpišu Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

VATIKAN – Papa Franja pozvao je danas sve države da se pridruže Sporazumu Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja, rekavši da je takva zabrana preko potrebna za očuvanje mira u svetu danas.

„Snažno podstičem sve države i sve ljude da odlučno rade na promovisanju uslova neophodnih za svet bez nuklearnog oružja, doprinoseći tako unapređenju mira i multilateralne saradnje, koje su čovečanstvu danas toliko potrebne“, rekao je papa Franja , pominjući sporazum tokom svog redovnog nedeljnog obraćanja, prenosi Rojters.

Tokom posete Nagasakiju 2019. godine , jednom od dva jedina grada pogođena atomskim bombama u istoriji, papa je rekao da je samo posedovanje nuklearnog oružja, čak i u svrhu odvraćanja, bilo „izopačeno“ i „neodbranjivo“.

Međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja stupa na snagu u petak, a do sada ga je ratifikovalo 86 država, a pokrenut je na inicijativu Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICA), koja je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i druge nuklearne sile nisu potpisale sporazum i bojkotovale su pregovore koji su doveli do njega, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.