Papa zamolio za oproštaj zbog zlostavljanja u Irskoj

Papa Franja je danas, drugog dana posete Irskoj, zamolio „Gospoda za oproštaj“ zbog seksualnog zlostavljanja koje je u toj zemlji činilo katoličko sveštenstvo.

„Molim Gospoda za oproštaj za te grehe, za skandal i izdaju koju su osetili mnogi ljudi u božjoj porodici“, rekao je papa tokom posete svetilištu Nok, oko 180 kilometara od Dablina.

Od 2002. je više od 14.500 osoba izjavilo da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u Irskoj. Viši ešeloni irske crkve su optuženi da su prikrivali nedela stotina sveštenika.

Više istraga je otkrilo i praksu ilegalnog usvajanja dece neudatih žena, što je irska država činila uz saučesništvo katoličke crkve.

Veličina tih skandala se delimično može objasniti i gubitkom uticaja crkve u istorijski veoma katoličkom irskom društvu tokom poslednjih godina.

„Niko ne može da ostane nedirnut pričama maloletnika koji su trpeli zlostavljanje, kojima je oteta nevinost i koji su napušteni sa svojim bolnim sećanjima. Ta otvorena rana nas tera da budemo čvrsti i odlučni u potrazi za istinom i pravdom“, izjavio je papa.

Poglavar Katoličke crkve je juče u Dablinu govorio o „sramoti“ i „patnji“ zbog „potpunog neuspeha crkvenih vlasti“ da se na pravi način suoče sa „užasnim zločinima“ sveštenstva u Irskoj.

On je juče sat i po vremena razgovarao s osam Iraca žrtava zlostavljanja sveštenika, vernika i osoba povezanih s katoličkim institucijama, naveo je portparol Vatikana.

Medju njima je bila i žena koju je dok je bila dete zlostavljao sveštenik Toni Volš, koji je skoro dve decenije prisiljavao decu na seksualne odnose pre nego što je osudjen, kao i Pol Redmond, po rodjenju dat na usvajanje s falsifikovanim rodnim listom. Njegova majka je bila zatvorena u katoličkoj instituciji.

Takodje, tu je bila i Meri Kolins, žrtva zlostavljanja kada je imala 13 godina, a do nedavno papina savetnica za pitanja zlostavljanja i pedofilije. Zbog „sporosti“ Vatikana podnela je ostavku.

Irski premijer Leo Varadkar pozvao je papu da iskoristi svoj položaj i uticaj da bi doneo pravdu žrtvama.

„Danas moramo da se postaramo da reči budu praćene delima“, rekao je Varadkar.

Franjin prethodnik, papa Benedikt Šesnaesti, napisao je 2010. pismo irskim katolicima u kom je priznao odgovornost crkve za zlostavljanja u Irskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.