Papin lamborgini na aukciji, zarada ide na obnovu Iraka

Proizvodjač luksuznih sportskih automobila Lamborgini poklonio je papi Franji potpuno novi model „hurakana“, koji će biti ponudjen na aukciji a dobijena suma prosledjena u dobrotvorne svrhe, pre svega u Iraku.

Deo novca dobijenog aukcijom biće usmeren na obnovu hrišćanskih zajednica, kuća, crkava i javnih zgrada u području Ninive u Iraku koje je uništila Islamska država.

Vatikan je saopštio da je cilj da se raseljeni hrišćani „konačno vrate svojim korenima i povrate dostojanstvo“.

Ostatak će biti prosledjen dobrotvornim društvima koje pomažu ženama žrtvama trgovine belim robljem i onima koja obezbedjuju medicinsku pomoć za Afriku.

Zvaničnici kompanije su papi danas predali beli automobil, koji je on odmah blagoslovio.

Osnovna cena za „hurakan“, koji se prvi put pojavio 2014, obično iznosi oko 183.000 evra. Specijalno izdanje napravljeno za papsko dobrotvorno društvo će izvesno postići mnogo veću cenu.

Franja se u rodnom Buenos Airesu vozio javnim prevozom i odavno kritikuje ljude koji kupuju najnovije modele kola ili mobilnih telefona.

Otkad je postao papa, u Vatikanu se vozi u plavom „ford fokusu“ a na putovanjima u inostranstvo odbija luksuzna, blindirana vozila i vozi se skromnim modelima „FIAT“ ili „KIA“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.