U trendu

Pariska policija zaustavila 50 vozila iz „konvoja slobode“

PARIZ – Pariska policija zaustavila je danas oko 500 vozila iz takozvanog konvoja slobode protiv kovid mera koja su, uprkos zabrani, pokušala da uđu u glavni grad Francuske.

Vozila su zaustavljena na tri mesta ulaska u francusku prestonicu i napisano je više od 150 kazni, navela je policija na Tviteru.

Više hiljada protivnika kovid propusnica okupilo se u noći sa petka na subotu na glavnim prilazima francuskoj prestonici.

U francuskoj prestonici u naredna tri dana biće raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma, koji će pokušati da spreče blokiranje grada.

Prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Premijer Žan Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.
Policija procenjuje da bi na današnjim protestima na prilazima Parizu moglo biti 3.300 vozila.

Konvoji iz gradova širom Francuske krenuli su ka Parizu, inspirisani kanadskim protestom protiv obaveznih vakcina za kamiondžije bez koje ne mogu da pređu granični prelaz, a francuski demonstranti se protive potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i „žuti prsluci“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar