Pariz: Istraga zbog seks-videa kandidata za gradonačelnika

PARIZ – Parisko tužilaštvo danas je saopštilo da je otvorilo istragu protiv kontroverznog ruskog umetnika Pjotra Pavlenskog, odgovornog za objavljivanje video snimka seksualne prirode, koji je doveo do povlačenja iz trke za gradonačelnika Pariza bivšeg portparola francuske vlade Benžamena Grivoa.

Kako je preneo AP, protiv Pavlenskog se vodi i odvojena istraga o njegovoj umešanosti u slučaj „oružanog nasilja“ tokom novogodišnje noći, u kojem su u Parizu povređene dve osobe.

Američka agencija prenosi da će parisko tužilaštvo nastojati da Pavlenskog zadrži u pritvoru.

Njegova devojka Aleksanda de Tadeo nalazi se pod policijskim nadzorom.

Tadeo je priznala da je dobila sporni video koji joj je navodno poslao Grivo, ali je negirala da je umešana u objavljivanje tog videa na Internetu.

Njen advokat Noemi Saidi-Kotije izjavila je da je podnele preliminarnu prijavu zbog kršenja privatnosti njene klijentkinje i objavljivanja snimaka ili komentara seksualnog sadržaja bez njene saglasnosti.

Pavlenski, koji je od Francuske zatražio azil 2017, rekao je, kako je ranije preneo Bi-Bi-Si, da je objavio video u kojem je prikazan muškarac tokom seksualnog odnosa.

Rekao je i da je taj video objavio kako bi razotrkio ono što vidi kao „licemerje političara“.

Grivo se iznenada povukao iz trke za gradonačelnika Pariza, nakon što je se Internetu pojavio kompromitujući video snimak.

Posle povlačenja Grivoa, partija francuskog predsednika Emanuela Makrona ostala je bez kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima narednog meseca.

Na malo poznatom sajtu objavljeno je da je Grivo razmenjivao preko mobilnog telefona poruke intimne prirode sa jednom ženom i da joj je poslao taj video.

Snimak se potom proširio društvenim medijima, što je izazvalo osudu velikog broja političara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.