U trendu

Pariz: Počeli novi protesti „žutih prsluka“ zbog cena goriva

PARIZ – U Parizu su danas počeli novi protesti zbog povećanja cena goriva koje demonstranti u žutim prslucima nazivaju „drugim činom“ demonstracija održanih pre nedelju dana, a francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečile eventualne nerede.

Posle protesta održanih prošle subote, kada je, prema procenama, 282.000 ljudi blokiralo glavne saobraćajnice i strateške lokacije širom Francuske, prvi demonstranti su se okupili na Marsovim poljima, javljaju francuski mediji.

Drugi „žuti prsluci“, kako francuski mediji nazivaju demonstrante, pokušavaju da se približe Jelisejskim poljima, uprkos masovnom prisustvu snaga reda koje im onemogućavaju pristup predsedničkoj palati, dok se jedna grupa okupila nedaleko od trga Konkor.

„Parizjen“ navodi da se stotine demonstranata približavaju Jelisejskim poljima i da ih ima sve više, a da im snage rade blokiraju pristup toj ulici.

Neki demonstranti kažu da će žute prsluke obući u podne i da zapravo tada nameravaju da počnu protest.

„Figaro“ prenosi da su jake bezbednosne snage još od šest sati raspoređene u okolini Jelisejskih polja, Konkora, Nacionalne skupštine i palate Matinjon – rezidencije premijera.

Uz to, mobilne snage, navođene helikopterima, biće spremne da intervenišu u slučaju eventualnog nasilja u Parizu i pokušaja blokada na periferiji, rekao je načelnik pariske policije Mišel Delpijek.

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi.

I u drugim francuskig gradovima, kao što su Lion, Lil, Tuluz i Limož, najavljene su akcije okupljanja i blokiranja naplatnih rampi na saobraćajnicama ili u trgovinskim zonama.

Protesti, nastali iz nezadovoljstva izraženog tokom oktobra na društvenim mrežama zbog povećanja cena goriva, i dalje potresaju Francusku, a pre nedelju dana u protestnim akcijama povređene su stotine ljudi, dok su dve osobe ubijene.

Najavljeno je da će predsednik Francuske, kao odgovor, u utorak odrediti ciljeve na polju ekološke tranzicije i obelodaniti mere s tim u vezi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar