U trendu

Pariz rešava zagađenje vazduha sadnjom novih stabala

PARIZ – Pariz je godinama bio jedan od gradova s prekomernim zagađenjem vazduha, pa sada glavni grad Francuske želi da poboljša klimu grada sadnjom 170.000 novih stabala.

Dodatno drveće biće posađeno gde god ima mesta, uz ulice, na trgovima, u parkovima, ali i uz auto puteve oko grada, objavila je gradska uprava, prenose lokalni mediji.

Cilj je borba protiv klimatskih promena, pošto drveće apsorbuje ugljen dioksid, poboljšava kvalitet vazduha i doprinosi hlađenju grada tokom letnih vrućina. Osim toga, drveće je prirodna prepreka buci i smanjuje stres. Pariz je već sada jedan od evropskih gradova s najviše drveća, naglasila je gradska uprava.

U samom gradu ima oko 200.000 stabala, a još 300.000 u urbanim šumama Bulonj i Vensan. Dodatna stabla trebalo bi da budu posađena do 2026. U tu svrhu grad ima vlastiti rasadnik drveća. Iz bezbednosnih razloga morace da bude srušeno manje od 1,5 posto drveća.

Od 2014. Pariz prati svoju populaciju stabala pomoću automatizovanog sistema, svako stablo ima svoju digitalnu iskaznicu i pregledava se godišnje.

Drveće duž ulica u proseku nije starije od 80 godina. Državni savet Francuske letos je dao do znanja da su napori za bolju klimu u Parizu hitno potrebni. Savet je kaznio državu milionima evra zbog prekomernog zagađenja vazduha u nekoliko metropola, uključujući u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.