U trendu

Pariz traži od Teherana da osigura bezbednost francuskih državljana u iranskom zatvoru

Francuska sa najvećom pažnjom prati sudbinu Francuza „arbitrertno držanih“ u iranskom zatvoru Evin u Teheranu gde su u požaru koji je izbio sinoć stradale četiri osobe a 61 je povredjena, navodi se u saopštenju portparolke francuskog ministarstva spoljnih poslova. 
„Francuska nastavlja da prati sa najvećom pažnjom tu situaciju, u kontaktu sa porodicama našim pritvorenih, i ponovo podseća iranske vlasti da su one odgovorne za bezbednost i zdravlje naših sunarodnika zatvorenih u Iranu“, rekla je danas portparolka.

Pariz ponavlja zahtev za momentalnim oslobadjanjem svojih državljana i podseća Iran odgovornost prema svim zatvorenicima u zatvoru Evin, uključujući onih osoba koje su zatvorene iz političkih razloga.

Trenutno se u Iranu u zatvoru nalazi pet Francuza, objavila je u utorak francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona na javnom radiju Frans Enter (France Inter), mada je do sada Pariz zvanično govorio da ih je četiri.

Poslednji francuski državljanih je bio u prolazu u Teheranu i nedavno je uhapšen, navelo je ministarstvo.

Iran je krajem septembra objavio da je uhapšeno devet stranaca, medju kojima i jedan Francuz, u talasu protesta koji su zahvatili zemlju posle smrti Mahse Amini 22-ogodišnje devojke koja je umrla posle hapšenja od strane policije za moral zbog kršenja iranskih propisa o oblačenju za žene gde se predvidja nošenje vela.

U zatvoru Evin drži se više osoba uhapšenih tokom protestnog pokreta kao i stranci ili osobe sa dvostrukim državljanstvom, kao što je univerzitetska profesorka sa francuskim i iranskim državljanstvom Fariba Adelhah. Tu se takodje nalazi Amerikanac Sjamak Namazi koji je ponovo zatvoren ove nedelje posle privremenog oslobadjanja, prema navodima njegove porodice.

U tom zatvoru se nalazi i iranski reditelj Džafar Panahi, dobitnik više medjunarodnih nagrada, i reformistički političar Mostafa Tadžzadeh. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.