U trendu

Pariz tvrdi da je Turska vojno uključena u rat u Nagorno-Karabahu

Francuske vlasti su danas saopštile da je Turska na strani Azerbejdžana vojno uključena u rat u Nagorno-Karabahu, i da strahuje od „internacionalizacije“ tog sukoba.

„Novost je da postoji vojna umeštanost Turske i to može da podstakne internacionalizaciju sukoba“, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) u Spoljno-političkom odboru Parlamenta Francuske.

U Nagorno-Karabahu od kraja septembra ratuju azerbejdžanske i jermenske snage.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nedavno je osudio prisustvo „sirijskih boraca iz džihadističkih grupa“ u Nagorno-Karabahu.

Le Drian je izrazio žaljenje zbog „velikog broja civilnih žrtava“ i ponovo je pozvao na neposredni prekid vatre na tom području i na povratak za pregovarački sto pod pokroviteljstvom posredničke grupe koju čine Francuska, Rusija i SAD.

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, takodje je danas rekao da Evropska unija strahuje od internacionalizacije sukoba u regionu Nagorno-Karabah uključivanjem Turske i Rusije u taj rat.

„Ulazak regionalnih aktera u sukob ne može biti isključen. Treba sprečiti strano mešanje“, rekao je Borel u obraćajući u Evropskom parlament u Briselu, pominjući Rusiju i Tursku.

Turska podržava Azerbejdžan i organizovala je velike zajedničke vojne manevere sa azerbejdžanskim snagama početkom avgusta, nekoliko nedelja pre početka neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha.

S druge strane, Rusija ima dobre odnose sa obe zaraćene strane koje snabdeva oružjem, ali je ipak bliskija Jermeniji koja je u vojnom savezu s Moskvom.

Borel je rekao da je stav EU jasan: „Borbe moraju da prestanu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar