Parižani ne žele da ostanu kod kuća, uprkos apelima

PARIZ – Mere francuske vlade protiv kovid-19 imaju upola manje uticaja na podsticanje Parižana da ostanu kod kuće, zbog čega epidemiolozi navode da su ograničenja suviše blaga da bi zaustavila treći talas epidemije.

Podaci Gugla pokazuju da stanovnici glavnog grada, epicentra trećeg talas epidemije, provode samo 20 odsto više vremena kod kuće nego u vreme pre krize, u poređenju sa 40 procenata tokom strogog tromesečnog zaključavanja proslog proleća, preneo je Rojters.

Podaci odražavaju tešku stvarnost sa kojom je suočen predsednik Francuske Emanuel Makron, koji će, prema jednom izvoru bliskom vladi, sutra morati da odluči da li će pribeći ponovo drakonskoj blokadi koja rizikuje da ugrozi ekonomiju.

„Moramo ograničiti širenje virusa i to nećemo učiniti sa ovim polumerama“, rekao je Žil Pialo, šef odeljenja za zarazne bolesti u bolnici Tenon u Parizu.

Vlada je zatvorila neke neesencijalne prodavnice i ograničila koliko ljudi daleko mogu da putuju, uz policijski čas koji je uveden u najteže pogođenim regionima 20. marta.

Makron želi da druga najveća ekonomija u evrozoni bude otvorena i omogući građanima da provode vreme na otvorenom.

Međutim, građani kao da ne čuju apele vlade da dobrovoljno ograniče svoje kretanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.