U trendu

Parlament FBiH očekuje obraćanje Šmita, iz OHR ćute

SARAJEVO – Dok poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH čekaju da im se obrati visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit, iz OHR-a su saopštili da će se oglasiti ako bude medijskih aktivnosti.

Predstavnički dom je, naime, glasovima poslanika proširo dnevni red današnje sednice Informacijom o aktivnostima OHR-a u vezi s izmenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i nametanjem izmena Izbornog zakona BiH.

Predsedavajući ovog doma Mirsad Zaimović je rekao da će visoki predstavnik, odnosno OHR verovatno imati vremena da im do sutra podnese sveobuhvatnu informaciju o izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

„Intencija je da se traži informacija od OHR-a, a tačka bi bila tretirana tokom sutrašnje sednice“, rekao je Zaimović.

Klub poslanika SDP-a predložio je donošenje Deklaracije o neprihvatanju predloga OHR za izmene entitetskog ustava i drugih zakonskih akata kojim bi se, kako smatraju, dodatno produbile etničke podele i diskriminacija.

„Pozivamo visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH i bio prekršen Ustav FBiH. Takođe, pozivamo OHR i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma na poštovanje i doslednu primenu odredbi ovog sporazuma“, rekao je šef poslaničkog kluba SDP-a Damir Mašić.

Klub poslanika SDA traži od predsedavajućeg Zaimovića da uputi poziv Šmitu sa zahtevom da se na dvodnevnoj sednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti poslednih dana a koje se tiču izmena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

Zaimović je Šmitu uputio poziv da prisustvuje sednici ili da se pismeno oglasi o svojim planovima.

U međuvremenu, sarajevski portal Faktor poslao je pitanje OHR-u da li je visoki predstavnik uopšte u Kancelariji, da li prati poruke i proteste i planira li obraćanje građanima.

Iz OHR im je odgovoreno:

“ Zahvaljujemo na pitanjima koja ste nam uputili. Preš ured OHR-a će vas na vreme obavestiti ako bude medijskih aktivnosti“.

Nakon sinoć i jutros održanog protesta ispred OHR je održan protest granađana na poziv federalnih stranaka, a naredni je najavljen za sutra.

Protesti se održavaju u znak protivljenja najavljenom nametanju izmena Izbornog zakona i izmena Ustava Federacije BiH s ciljem deblokade funkcionisanja institucija u ovom entitetu BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.