U trendu

Parlament Južne Koreje opozvao ministra unutrašnjih poslova i bezbednosti

SEUL – Parlament Južne Koreje, koji kontroliše opozicija, danas je izglasao opoziv ministra unutrašnjih poslova i bezbednosti Li Sang-mina, smatrajući ga odgovornim za neadekvatan odgovor vlade na nesreću u kojoj je u opštem metežu u uskoj ulici u Seulu tokom proslave Noći veštica stradalo skoro 160 ljudi.
Li je suspendovan sa dužnosti, a Ustavni sud ima 180 dana da donese odluku o tome da li da ga smeni trajno ili vrati na položaj, preneo je AP.
Zamenik ministra Han Čang-seob biće vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i bezbednsoti dok Ustavni sud ne odluči o Lijevoj sudbini.
Li se smatra ključnim saveznikom predsednika Juna Suk-jeola, čija je kancelarija u saopštenju posle njegovog opoziva optužila opozicione poslanike da su napustili zakonodavne principe i kreirali sramnu istoriju.
Li je izdao saopštenje u kojem je izrazio žaljenje nakon što su poslanici glasali 179 „za“ i 109 „protiv“ njegovog opoziva i rekao da će braniti svoj slučaj na Ustavnom sudu.
„Nadam se da će vakuum u (upravljanju) javne bezbednosti stvoren ovom situacijom bez presedana biti minimiziran“, rekao je Li.
Li je prvi ministar u Južnoj Koreji kojeg je Narodna skupština opozvala.
Poslanici su ranije opozvali bivšu predsednicu Park Geun Hje decembra 2016. godine.

Tri meseca kasnije nju je Ustavni sud i formalno smenio sa funkcije i uhapsio zbog velikog korupcionaškog skandala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.