U trendu

Parlament proglasio nezavisnost, španski senat odobrio DIREKTNU kontrolu nad Katalonijom

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike, a zapadne agencije ocenjuju da ishod glasanja verovatno neće odobriti ni Madrid ni međunarodna zajednica.

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu, navodi Rojters.

Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.

AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora „o jednakosti“ sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući „nezavisnost“ na katalonskom.

Agencije prenose da hiljade pristalica nezavisnosti u Barseloni kliču i plešu nakon proglašenja rezultata glasanja u katalonskom parlamentu, nakon što su proces glasanja i prebrojavanje glasova pratili uživo na velikim ekranima.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.

Katalonski parlament doneo je odluku upravo u trenutku kada se Senat u Madridu sprema da glasa o merama koje je španska vlada predložila u cilju uvođenja direktne kontrole nad tim poluatonomskim regionom kako bi ga zaustavila u težnjama ka nezavisnosti.

Zapadne agencije ocenjuju da će španski Ustavni sud sada verovatno proglasiti nezakonitim ishod glasanja katalonskog parlamenta i da će proglašenje nezavisnosti Katalonije teško dobiti zvanično priznanje Madrida i međunarodne zajednice.

Evropska komisija je, u međuvremenu, odbila da komentariše proglašenje nezavisnosti od Španije koje je izglasao katalonski parlament.

Posle proglašenja nezavisnosti parlamenta Katalonije, španski premijer Marijano Rahoj pozvao je na smirenost, a španska vlada sazvala je hitnu sednicu za večeras.

Rahoj pozvao na smirenost posle proglašenja nezavisnosti

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je danas na smirenost nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost od ostatka zemlja u spornom glasanju koje će verovano biti proglašeno nelegalnim.

„Tražim smirenost od svih Španaca. Vladavina prava će obnoviti zakonitost u Kataloniji“, naveo je Rahoj u poruci objavljenoj samo nekoliko minuta nakon proglašenja nezavisnosti na svom nalogu na Tviteru, prenosi Rojters.

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike.

Rahoj je ranije danas, u obraćanju Senatu te zemlje, rekao da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona.

Španski Senat započeo je ranije danas sednicu na kojoj treba da glasa o pokretanju člana 155 Ustava i smeni vlade Katalonije.

(Tanjug)

Senat odobrio direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom

Španski Senat odobrio je danas vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je ta pokrajina proglasina nezavisnost od Španije.

Za uspostavljanje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja El Pais.

Očekuje se da će Rahoj sada sazvati kabinet da usvoji prve mere za vlast nad Katalonijom.

Rojters navodi da mere uključuju raspuštanje vlade u Barseloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.