PARLAMENTARNI

Sutra izbori u Španiji

MADRID, 9. novembra (Tanjug) – U Španiji se sutra održavaju parlamentarni izbori, ali je neizvesno da li će rezultati biti takvi da mogu doneti rešenje političke krize.

Kako ocenjuje evropski portal „Politiko“, nakon izbora postoji mogućnost da se premijer Pedro Sančes i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego sada.

Predizborne ankete govore da će Socijalistička partija ponovo odneti pobedu, ali sa manje ili istim brojem poslaničkih mesta u parlamentu, odnosno sa oko 120 od 350, tako da neće imati većinu, prenosi Rojters.

Sančes se zbog toga suočava sa istim problemom, da uveri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom. Ranije bi socijalisti verovatno ušli u koaliciju sa levičarskim Podemosom, ali oni od aprilskih izbora nisu u dobrim odnosima, a i svakako imaju male šanse da zajedno osvoje dovoljno mesta da formiraju vladu, navodi Rojters.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partije krajnje levice Podemos i desničarske Siudadanos.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost, kao i to što je stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u nacionalni parlament na poslednjim izborima održanim u aprilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.