Parli: Francuska podržava Grčku i Kipar u sporu sa Turskom

ATINA – Francuska će biti uz Grčku i Kipar i podržati obe zemlje u njihovim sporovima sa Turskom oko pomorskih zona na Mediteranu, poručila je francuska ministarka odbrane Florans Parli.

„Francuska planira da bude uz Grčku i pomogne joj da se suprotstavi mnogobrojnim tenzijama u Egeju i istočnom Mediteranu“, rekal je Parli za grčki list To Vima , a prenosi Rojters.

Ona je dodala da je francuski predsednik Emanuel Makron jasno stavio do znanja, prilikom sastanka sa grčkim premijerom Kirijakos Micotakis krajem januara, da Pariz i Atina treba da ojačaju odbrambenu saradnju.

„Francuska podržava Grčku i Kipar po pitanju poštovanja njihovog suvereniteta u pomorskim zonama i osuđuje, zajedno sa evropskim partnerima, turski nedostatak poštovanja ovih osnovnih pravila“, rekla je Parli.

Grčka i Turska u sukobu su zbog niza pitanja, koja uključuju sve od prava na minerale u Egejskom moru do podel Kipra po etničkoj liniji.

Tenzije su u porastu i zbog bušenja koje sprovodi Turska kod Kipra, a EU je pripremila sankcije protiv Turske u znak odgovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.