U trendu

Patrijarh Vartolomej: Ruska pravoslavna crkva delom odgovorna za rat u Ukrajini

ISTANBUL – Vaseljenski patrijarh Vartolomej danas je izjavio da Ruska pravoslavna crkva deli odgovornost za sukob u Ukrajini, ali i da je spreman da pomogne u posleratnom „duhovnom oporavku“ Rusije.

Kako navodi Rojters, Vartolomej je izazvao gnev ruskog patrijarha Kirila kada je 2019. priznao novoosnovanu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, kao i izjavom da ruske vlasti koriste rusku crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

Agencija navodi da su ovakvi komentari patrijarha Vartolomeja vrsta „ukora“ upućenog ruskom patrijarhu Kirila, čiji je blagoslov invazije Moskve na Ukrajinu, kako se navodi, podelio pravoslavnu crkvu u svetu.

„Crkva i državni vrh u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i delili odgovornost za zločine koji su usledili, poput šokantnih otmica ukrajinske dece. Naš međureligijski dijalog mora da se fokusira na načine da se odupre i neutrališe kapacitete rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše zločinačko ponašanje“, rekao je Vartolomej.

Rusija je ranije odbacila optužbe za otmice dece, navodeći da su deca premeštena iz Ukrajine radi sopstvene bezbednosti, dok Ruska pravoslavna crkva nije davala komentar.

Vaseljenski patrijarh ima sedište u Istanbulu i smatra se „prvim među jednakima“ u Pravoslavnoj crkvi, koja ima oko 260 miliona sledbenika širom sveta, od kojih oko 100 miliona u Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.