U trendu

Patriotizam ima svoju cenu

BERN – Današnji nacionalni praznik Švajcarsku skupo košta, proizilazi iz računice institucije „Avenir Suis“ koja je došla do zaključka da patrituzam košta privredu skoro dve milijarde franaka.

Iako to mnogi šefovi ne žele da priznaju nacionalni praznik Švajcarske, firme čine neproduktivnima, jer zaposleni dobijaju svoju platu a ne moraju da rade, ukazuje švajcarski dnevnik „Blik“.

Liberalna ekonomska institucija „Avenir Suis“ izračunala je da privredu košta nacionalni praznik 1,7 milijardi franaka.

„Godišnji BDP Švajcarske iznosi 660 milijardi, a ako se uzme u obzir broj radnih dana u proseku, to jest 250, onda prosečno privreda ostvaruje dobit od 2,6 milijardi po radnom danu“, objasnili su svoju računicu.

Eksperti ukazuju da se ne gubi kompletna dobit pošto i na praznik rade benzinske pumpe, policija, i slično, pa se zbog toga procenjuje da je 1,7 milijardi franaka cifra koju gubi danas privreda Švajcarske.

Međutim eksperti ističu da taj gubitak ne predstavlja nikakav problem i da je mnogo važnije da građani budu zadovoljni, pa su praznici bitni.

„Pre svega praznici kao što je 1.avgust, koji kod mnogih Švajcaraca predstavlja identifikaciju sa svojom zemljom“; konstatuju oni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.