U trendu

Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o eksplozijama na Severnom toku

MOSKVA – Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da se i dalje ne zna pouzdano ko je tačno autor i izvršilac eksplozija na gasovodima Severni tok.

On je dodao da Moskva zato insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na gasovodu, uz njeno učešće, prenosi Sputnjik.

Patrušev tvrdi da su, rešavajući zadatak prikrivanja pravih naručilaca zločina, kako je naveo, „provladini anglosaksonski mediji, po naređenju odozgo imenovali krivca – neku grupu ukrajinskih terorista, u suštini još jednom ukazujući na „terorističku prirodu“ aktuelnog kijevskog režima.

Ocenio je da materijali u zapadnoj štampi o umešanosti nekih Ukrajinaca u dizanje u vazduh „Severnog toka“ pokreću pitanje verodostojnosti takve verzije.

„Ako novine pompezno tvrde da je grupa ukrajinskih terorista izvršila diverziju, mora se postaviti pitanje da li takva grupa uopšte postoji i da li je ona u principu sposobna da to učini“, rekao je Patrušev u intervjuu za „Argumenti i fakti“.

Patrušev je skrenuo pažnju da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija imaju jedinice specijalnih snaga koje su sposobne da izvrše diverzije slične eksplozijama na gasovodu.

Kako je naveo, „nije tajna da su za izvođenje ovakvih akcija predviđene jedinice specijalne namene sa odgovarajućom opremom i obukom“.

„One (jedinice) definitivno postoje u SAD i Engleskoj. Druge zemlje NATO takođe koriste borbene ronioce za obavljanje diverzantskih zadataka, ali samo uz odobrenje i podršku zemlje koja diktira glavnu agendu u Severnoatlantskoj alijansi“, rekao je Patrušev.

Prema njegovoj oceni, Kijev nije ništa ni dobio ni izgubio od uništavanja gasovoda, a izvršavanje takvog, kako je rekao, „terorističkog napada“ nije bilo potrebno režimu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.