U trendu

Pavel: Nemačka da preuzme lidersku poziciju u sektoru evropske bezbednosti

BRISEL – Češki predsednik Petr Pavel pozvao je Nemačku da preuzme lidersku poziciju u sektoru bezbednosti, kako bi i druge zemlje Evropske unije bile podstaknute na to.

Pavel je tokom posete Berlinu pojasnio da bi Nemačka trebalo da preuzme lidersku poziciju u nekoliko oblasti, uključujući ekonomiju, bezbednosne i vojne napore i rekonstrukciju Ukrajine, prenosi Euraktiv.

„Počinjemo da pišemo novo poglavlje u evropskoj istoriji i uveren sam da zemlja poput Nemačke može da odigra odlučujuću ulogu u ovoj fazi“, rekao je Pavel posle sastanka sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kako je istakao, Nemačka može da pokaže liderstvo u brojnim oblastima.

„Jedna od njih je bezbednost i odbrana, ne samo dostizanjem praga od dva odsto BDP-a, već i time što je jedna od država koja može da predvodi napore da Evropu učini bezbednijom, pri čemu mislim na jačanje evropskog stuba NATO-a, gde Nemačka može da ima važnu ulogu“, rekao je češki predsednik..

Prema njegovim rečima, Nemačka u mnogim NATO projektima deluje kao „okvirna nacija“, što znači da obezbeđuje osnovnu vojnu opremu, ali i logistiku i komandnu strukturu ​​manjim državama, koje nemaju kapacitete da izgrade sopstvene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.