U trendu

Pavićević: Krivokapić sposoban samo da proizvodi krize

PODGORICA – Slučaj ministra Vladimira Leposavića je još jedan pokazatelj da su Zdravko Krivokapić i njegova vlada sposobni samo da proizvode krize, kaže direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević povodom inicijative crnogorskog premijera za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava zbog izjave o Srebrenici.

Pavićević za Tanjug kaže da je Krivokapić od početka mandata u mnogim postupcima pokazivao politiku potpune dezorijentisanosti koja je, kako kaže, mimo političke logike i stabilizacije prilika u Crnoj Gori, a predlog za smenu ministra Leposavića vidi kao rezultat nerazumevanja politike, neznanja i dezorijentisanosti aktuelnog premijera.

„Ključna reč za definisanje njegovog delovanja u ova četiri meseca je nesposobnost i krize koje odražavaju njegovu nesposobnost“, kaže Pavićević.

Prema njegovoj oceni, Krivokapić je ostao bez ikakvog autoriteta i političke težine, a sadašnja kriza može da se reši njegovom ostavkom, dok vladu, kako kaže, treba da preuzme sadašnji vicepremijer Dritan Abazović i da u nju uđu „politički autoriteti“ iz Demokratskog fronta.

„Da se Krivokapić pomeri sa mesta predsednika vlade jer je pokazao da je nesposoban, a da Abazović, koji je ipak pokazao jednu odvažnost, odlučnost i snalažljivost, preuzme vladu i da se konačno normalizuje stanje i stabilizuju političke prilike u Crnoj Gori“, navodi Pavićević.

Prema njegovoj oceni, neizvesno je da li će Skupština Crne Gore smeniti Leposavića ili ne, a ključnim pitanjem smatra ponašanje Krivokapića i posledice njegovog delovanja.

„Jedino DPS Mila Đukanovića ima ogromno interesovanje da Krivokapić nastavi da radi kao što je do sada, u DPS se sada naslađuju i zato treba da se prekine sa tom praksom“, ističe Pavićević.

Dodaje da je Krivokapić pokazao da nije bio pravi izbor za premijera, imajući u vidu da je vlast smenjena posle 30 godina i da je najozbiljnije trebalo pristupiti promenama.

„Umesto ozbiljnog pristupa, Krivokapić se ponašao kao neko ko nema pojma šta ga je snašlo i gde se nalazi. To mora da se menja, ako nova vlast hoće da napravi neki rezultat“, zaključuje Pavićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.