U trendu

Pavicevic: Pad vlade ce nastetiti građanima Crne Gore

BEOGRAD/PODGORICA – Pad Vlade Dritana Abazovića će doneti velike štete građanima Crne Gore, ocenio je danas direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije i savetnik potpredsednika crnogorske Vlade Vladimir Pavićević.

On je za Tanjug objasnio da su dva razloga za to, pri čemu je prvi taj što je ova vlada građanima konačno pokazala da mogu da se nadaju da će veliki ideali vladavine prava i pravde da dođu i u Crnu Goru, na čemu je, prema njegovim rečima, vlada radila a pre svega kroz posvećenu borbu protiv organizovanog kriminala.

„Drugi razlog je taj što je ona usvojila i potpisala istorijski Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što je i bilo očekivanje ogromnog broja građana Crne Gore. Građani su u velikom broju zadovoljni rezultatima rada ove vlade, ali stranačka kombinatorika se sada pokazala kao moćna“, rekao je Pavićević.

Dodao je da procenjuje da će opcije koje su sinoć i jutros učestvovale u rušenju Abazovićeve vlade kroz ovaj potez, kojim se, kako je ocenio, naštetilo građanima Crne Gore, platiti visoku cenu.

Govoreći o ponašanju Demokratskog fronta, naveo je da se on u najnovijoj situaciji postavio racionalno i mudro i da su proteklih dana ukazivali na to da je dobro vratiti se većini koja je nastala avgusta 2020. godine.

„Međutim, na inicijativu Milovog DPS-a, Bečićeve demokrate su glasale da se vlada sruši i sada je veoma teško očekivati da bi moglo da se vrati na stanje od 30. avgusta 2020. Sada je konstituisana nova većina između Alekse Bečića i Mila Đukanovića i ostaje da vidimo da li će ove dve političke opcije da idu i na sledeći korak, a to je formiranje vlade“, smatra Pavićević.

Pavićević je naveo da, ako se to ne desi, Crnoj Gori slede vanredni parlamentarni izbori do kraja ove godine, što je prema njegovom mišljenju u sadašnjim okolnostima i najbolja opcija.

Najbolje je, istakao je on, da se mandat vrati direktno građanima i da oni kažu ko sada može da ima više glasova i mandata i da više ili manje utiče na buduće procese u crnogorskoj politici.

Ocenio je i da je rušenjem vlade Dritana Abazovića u Crnoj Gori data šansa mafiji i istakao da će oni koji su odlučili da je sruše, platiti visoku cenu na izborima i da će nakon tih izbora biti mnogo manje uticajni nego što su bili do sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.