U trendu

Pavlović: OB šansa da zemlje ZB preuzmu inicijativu

PODGORICA – Otvoreni Balkan je šansa da zemlje Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija preuzmu incijativu i prvi put izađu iz uloge đaka koji radi domaće zadatke i isključivo sledi dikatat iz Brisela, izjavio je danas politički teoretičar Feđa Pavlović.

On je u emisiji „U bojama jutra“ na TV Vijesti rekao da mu se čini da za to postoji, kako kaže, „određeno zeleno svetlo iz Brisela i Vašingtona“.

Smatra da je bitno sadržaj inicijative Otvoreni Balkan odvojiti od buke koju stvara politički diskurs.

Među kritičarima Otvorenog Balkana je, pojašnjava, dominantan suverenistički argument, da će Crna Gora isprazniti svoju suverenost, da će se utopiti u neke velikodržavne politike.

„Mislim da je nekoherentno logički sa stanovišta suverenosti problematizovati inicijativu Otvoreni Balkan, a ne problematizovani inicijativu evropskih integracija“, rekao je Pavlović.

Istakao je da se radi o temi koja je polarizovala javno mnjenje.

„Kada kažemo Otvoreni Balkan imamo u vidu pet sporazuma koji su potpisani od tri zemlje i svaki od tih sporazuma ide u pravcu ostvarenja četiri osnovne temeljne slobode, slobode protoka robe, kapitala, usluga i ljudi“, naveo je Pavlović i istakao da je ovo prva inicijativa koja je potekla iz regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar