Pejčinović Burić: EU zabrinuta zbog izostanka dijaloga

BRISEL – Šefica diplomatije Hrvatske Marija Pejčinović Burić kaže da su ministri spoljnih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu izrazili zabrinutost zbog činjenice da nema dijaloga Beograda i Prištine.

„Svi su izrazli želju da se stvore uslovi i okruženje za nastavak tog dijaloga“, poručila je Pejčinović Burič.

Ona je nakon prepodnevne rasprave Saveta EU o Zapadnom Balkanu izjavila da je razgovorm šefova diplomatija EU dominiralo pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

„Izrazili smo zabrinutost zbog činjenice da tog dijaloga nema. Svi izrazlili želju da se stvore uslovi i okruženje za nastavak dijaloga. Mislimo da je to veoma važno za stabilnost, sigurnost i rešavanje otvorenih pitanja u Jugoistočnoj Evropi“, kaže Pejčinović Burić.

Ona je dodala da je Hrvatska tokom rasprave o Zapadnom Balknau u Savetu EU insistirala na pitanju, kako je navela, „nespremnosti Srbije da se suoči sa pitanjima iz prošlosti“, što prema njenim rečima, otvara sva druga pitanja posledica rasprada bivše Jughoslavije kao što su pitanje granica, nestalih i suđenja za ratne zločine.

”Mi smo izrazili zabrinutost da ti procesi ne idu onako kako bi trebalo, niti dovoljno brzo sve dok sa srpske strane ne bude pravog suočavanja sa prošlošću i odricanjem od ideologije iz 90-ih”, rekla je šefica hrvatske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.