Pejčinović-Burić: Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da je ministarka Marija Pejčinović-Burić na današnjem sastanku Saveta za spoljne poslove EU iznela tvrdnju da Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću, otežavajući tako rešavanje ratnog nasleđa, kao što je sudbina nestalih i suđenje ratnim zločincima.

„U Srbiji, nažalost, i dalje nema političke volje za suočavanjem s prošlošću i odustajanje od ideologije iz 90-tih godina prošlog veka što ozbiljno dovodi u pitanje spremnost za rešavanje drugih pitanja koja su posledica raspada bivše države, kao što je pitanje granica, ili onih koja su posledica agresije na Hrvatsku, kao što su pitanja nestalih ili suđenja za ratne zločine“, objavilo je ministarstvo navode Pejčinović-Burićeve, prenosi Hina.

Navedeno je da je ona „u vezi sa dijalogom Srbije i Kosova istakla potrebu smirivanja situacije i izbegavanja daljih provokativnih poteza, kao i neophodnost stvaranja atmosfere koja će omogućiti konstruktivni nastavak dijaloga“.

U saopštenju se navodi da je šefica hrvatske diplomatije takođe ponovo upozorila na važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustava BiH kao i odluka ustavnog suda u formiranju vlasti nakon izbora i u reformi izbornog zakonodavstva.

„Stvarna jednakopravnost konstitutivnih naroda ključ je unutrašnje stabilnosti i funkcionalnosti BiH“, rekla je Pejčinović-Burićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.