U trendu

Peking: Odlučno ćemo zaštititi nacionalni suverenitet

PEKING – Kineske vlasti će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, saopštila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

„Pelosi je posetila Tajvan uprkos upornim protestima Kine. Kina će preduzeti sve neophodne kontramere da odlučno zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, izjavila je Hua na konferenciji za medije, prenosi TAS S.

Poseta Pelosi Tajpeju „ozbiljno podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“ i trebalo bi je tretirati „kao signal podrške tajvanskim separatistima“, dodala je ona.

„Vašington i pristalice takozvane nezavisnosti ostrva snosiće celokupnu odgovornost za kontramere i sankcije Pekinga protiv SAD. Sva međunarodna zajednica smatra ove postupke Pelosi pogrešnim i treba da usledi kazna kao odgovor na njih“, naglasila je Hua, prenosi TAS S.

Pelosi je doputovala na Tajvan juče, uprkos protestima Pekinga.

To je prva poseta američkog zvaničnika ovog ranga Tajvanu u poslednjih 25 godina.

Kina je više puta upozoravala da ta poseta, ukoliko do nje dođe, neće proći bez posledica i da će odgovoriti oštrim merama.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu i našle utočište na tom ostrvu.

Tajvan je sačuvao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar