U trendu

Peking pobesneo: Uputio do sada najoštriju poruku Vašingtonu

Predstavnički dom usvojio predlog zakona kojim zahteva od administracije predsednika SAD da pooštri odgovor na akciju Kine protiv muslimanske manjine u zemlji.

To je izazvalo osudu Pekinga.

Zakonom se osuđuje zadržavanje u pritvoru, kako se navodi, oko milion Ujgura, Kazahstanaca i drugih manjina u zapadnom kineskom regionu Sinkjangu.

Njime se poziva Tamp da, prvi put, uvede sankcije članu kineskog politbiroa, čak i dok pokušava da postigne dogovor s Pekingom da se okonča trgovinski rat, koji nanosi štetu svetskoj ekonomii, dodaje Rojters.

U danas objavljenom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova zakon se naziva „malicioznim napadom“ na Kinu i ocenjuje se da je reč o ozbiljnom mešanju u unutrašnje poslove te zemlje, prenosi Rojters.

„Pozivamo SAD da pod hitno ispravi ovu grešku, da zaustavi proces pretvaranja ovog predloga u zakon, da prekine da koristi Sinkjang kao način da se meša u unutrašnje posove Kine“, navodi se u saopštenju koje se pripisuje portparolu ministarstva Hua Čunjingu.

Komisija za spoljne poslove kineskog parlamenta ocenila je da su SAD zatvorile oči na njihove napore da se bore protiv terorizma i obezbede poštovanje ljudskih prava u Sinkjangu, prenosi AP.

Komisija navodi da se tim predlogom zakona ne poštuju činjenice i „meša belo i crno“.

Predlogom zakona, za koji je glasalo 407 dok je jedan poslanik bio protiv u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, zahteva se od predsednika SAD da osudi, kako se navodi, zlostavljanje muslimana i poziva na zatvaranje centara za pritvor u Sinkjangu.

U njemu se poziva na uvodjenje sankcija visoko pozicioniranoim kineskim zvaničnicima za koje se tvrdi da su odgovorni i posebno izdvaja sekretar komunističke partije u Sinkjangu Čen Kuanguo koji, kao član politbiroa, predstavlja vrh kineskog rukovodstava.

Revidirani predlog zakona tek treba da bude odobren u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, a potom će biti poslat Trampu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)