U trendu

Peking: Prodaja američkog oružja Tajvanu ugrožava mir u Tajvanskom moreuzu

PEKING – Prodaja američkog oružja Tajvanu predstavlja ozbiljno kršenje kinesko-američkih sporazuma, a takođe ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, izjavila je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Mao je na brifingu za novinare ukazala da prodaja američkog oružja kineskom regionu Tajvana predstavlja flagrantno kršenje principa jedne Kine, kao i da je u suprotnosti sa tri kinesko-američka sporazuma, a posebno sa onim od 17. avgusta 1982.

Gomilanje oružja potkopava suverenitet i bezbednost, ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šalje lažne poruke ohrabrenja tajvanskim separatističkim snagama, rekla je Mao.
Ona je pozvala SAD da poštuju princip jedne Kine i prekinu praksu korišćenja pitanja Tajvana za obuzdavanje Kine.

Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju avionskih delova i komponenti i druge opreme u vrednosti od oko 430 miliona evra Tajvanu, saopštila je u utorak Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.
Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga na čelu sa Čang Kaj Šekom poražene u kineskom građanskom ratu i našle utočište na ostrvu.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, podseća TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar