U trendu

Peking se razvija u centar izvođačkih umetnosti

Grad Peking planirao je da povodom Kineske lunarne nove godine do 5. februara pokrene više od 4.000 kulturnih događaja, koji obuhvataju predstave nematerijalnog kulturnog nasleđa, sajmove u hramovima, izložbe cveća, umetničke predstave i izložbe.

Prema Uredu za kulturu i turizam Pekinga, neke od aktivnosti će se održavati paralalelno i onlajn što će omogućiti da ih vidi i publika u zemljama poput Finske, Grčke, Kanade i Belgije.

Prolećni festival, ili Kineska lunarna nova godina, ove godine pada 22. januara. Državni praznik koji traje nedelju dana obeležava se po kineskoj tradiciji uz porodična okupljanja, pisanje kupleta (strofa) Prolećnog festivala i posete sajmovima u hramovima.

Očekuje se da će Peking, koji se može pohvaliti bogatim kulturnim prostorima, obezbediti pozornice za mnoge kulturne događaje. Pored pozorišta sa dugom istorijom, kao što je Veliko pozorište Čang’an specijalizovano za operu, osnovano 1937, i dobro poznato pozorište Mei Lanfang, grad takođe ima sve veći broj malih pozorišta popularnih među mlađom publikom.

Kineska prestonica je postavila za cilj da se razvije u centar izvođačkih umetnosti kako bi publici isporučila impresivnija dela, rekao je Jin Jong, gradonačelnik Pekinga, na danas završenom godišnjem zasedanju opštinskog narodnog kongresa Pekinga.

„Peking je sedište vrhunskih umetničkih trupa, škola i umetnika u zemlji. Da bismo Peking izgradili u ‘grad izvođačkih umetnosti’, trebalo bi da proizvodimo više dobrih kulturnih dela i klasičnih predstava“ rekao je Batuu, šef Partije u Pekinškoj plesnoj akademiji i član lokalne vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar