U trendu

Peking: Situacija na indijsko-kineskoj granici generalno stabilna

PEKING – Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, saopštio je danas da je situacija na indijsko-kineskoj granici „generalno stabilna“, nekoliko dana nakon što su se trupe dve strane sukobile na granici, prenosi Rojters.

Indija je potvrdila danas da su se njene snage sukobile sa kineskim trupama u spornoj oblasti duž granice, što je prvi takav incident u više od godinu dana, navodi britanska agencija.

Saopšteno je da su indijske trupe sprečile kineske vojnike da uđu na teritoriju Indije u sektoru Tavang u državi Arunačal Pradeš, 9. decembra, tokom graničnog sukoba koja je doveo do povređivanja na obe strane.

Indijski ministar odbrane Rajnat Sing rekao je danas u parlamentu da nijedan indijski vojnik nije ozbiljno povređen u sukobu i da je incident „prebačen na diplomatski nivo“.

Indija i Kina dele spornu de fakto granicu dugu 3.800 kilometara, poznatu kao Linija stvarne kontrole (LAC), koja se pomera zbog reka, jezera i snega.

Dve zemlje su 1962. godine vodile rat oko granice, a Linija stvarne kontrole razdvaja teritorije od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, na koju Kina polaže pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar