U trendu

Peking u magli za Novu godinu,poseta Kineskom zidu manja

PEKING – Peking je i danas ponovo pod gustom maglom kao posledicom višednevnih jakih zagađenja u glavnom gradu Kine, pa su neki običaji tokom proslave novogodišnjih praznika poput penjanja na Kineski zid za mnoge ovog puta izostali, prenosi Rojters

Agencija navodi da je vidljivost širom Pekinga bila ozbiljno smanjena drugog dana lunarne Nove godine, a vrhovi najviših zgrada na istoku grada gotovo u potpunosti bili su prekriveni maglom.

Rojters prenosi da je državna agencija Sinhua javila da je nivo PM 2,5 čestica dostigao 239 mikrograma po kubnom metru, a da su lokalne vlasti izdale žuto upozorenje za veliko zagađenje vazduha.

„Vazduh je užasan, a početak Nove godine sa ovakvim vremenom je pomalo depresivan“, rekla je agenciji radnica u kozmetičkom sektoru Keti Li (35) dok je putovala do teretane.

Osoblje na Kineskom zidu, na severu Pekinga, potvrdilo je Rojtersu da je danas bilo oko 5.000 posetilaca, što je daleko od njihovog uobičajenog dnevnog kapaciteta od 20.000, iako su zbog Kovid 19 ograničeni na oko polovinu toga broja.

Neki posetioci su odustali od posete zbog guste magle koja je uticala na pogled, ali drugi poput 32-godišnjeg radnika u bankarskom sektoru, Brandona Čena, nisu bili ometeni ovakvim uslovima.

„Iako vazduh nije sjajan, za Kineze penjanje do neke visoke tačke u Novoj godini ima veliku važnost, jer se veruje da će vam se zbog toga tokom godine sve poboljšati u životu“, rekao je Čen agenciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.