U trendu

Pelegrini s novom šeficom EK o izazovima i prioritetima EU

BRISEL – Buduća Evropska komisija, koja će poceti sa radom od 1. novembra, ima snažnu želju da se suprotstavi velikim izazovima sa kojima se trenutno suočava Evropa, rekao je danas slovački premijer Peter Pelegrini nakon sastanka sa šeficom EK Ursulom von der Lajen u Briselu.

Der Lajenova je istakla da glavni izazovi uključuju klimatske promene i cilj Evropske unije da postigne neutalnost ugljenika do 2050. godine, preneo je TASR.
Pelegrini je rekao da je Slovačka jedina zemlja iz Višegradske četvorke (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) koja se založila da postigne ovaj cilj, delom i zbog postepenog obustavljanja iskopavanja uglja do 2023. godine.
Razgovarali smo takođe i o činjenici da smo industrijska zemlja i moramo da obezbedimo harmoniju ovih ambicija kao i postepeno povećanje individualnih ciljeva i interesa naših industrija, rekao je Pelegrini.

Premijer Slovačke je pozdravio socijalni program Der Lajenove koji uključuje raspravu o minimalnoj plati na nivou Evropske unije, osiguranje nezaposlenosti i mere za reagovanje na velike šokove na tržištu rada.
On je pozdravio i njenu želju da osigura vodeću ulogu EU u zaštiti životne sredine i modernih tehnologija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.