U trendu

Pelosi o opozivu Trampa: Ovog puta je lično

VAŠINGTON – Dok je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi bila prisiljena da se skriva u bunkeru tokom prošlonedeljnih nereda u Kongresu, nekoliko njenih pomoćnika noć je provelo ispod konferencijskog stola u sali tražeći nju, zbog čega je ona opsadu Kapitola doživela kao napad na zakonodavce i pomoćno osoblje koje smatra svojom porodicom.

Sada Dom priprema opoziv predsednika Donalda Trampa ove nedelje zbog izazivanja pobune koja je uzdrmala srž američke demokratije i ostavila pet mrtvih, zbog čega se smatra da zalaganje Pelosi nije samo stvar politike, piše američki Politiko.

„Teško je baviti se ovom temom a da ne budete emotivni u vezi toga“, rekla je Pelosi u ponedeljak demokratama.

Ona napad na Kongres ne smatra samo pokušajem promene rezultata predsedničkih izbora, već i napadom na ljude koje smatra svojom porodicom, dok sam Kongres smatra svojom drugom kućom, budući da je i njen otac bio kongresmen.

Demokrate sada, drugi put u dve godine traže opoziv Trampa i to poslednje nedelje njegovog predsednikovanja, što je presedan u američkoj istoriji.

Emotivni danak imaće trajni efekat na Pelosi i njen poslanički klub, jer je otprilike dve desetine demokrata bilo zatvoreno prošle srede u neku vrstu bunkera, od kojih su neki izbezumljeno zvali svoje porodice u slučaju potrebe da se pozdrave, a mnogo više članova Kongresa zatvorilo se u svojim kancelarijama gde su na vrata gurali stolove i fotelje.

Samo dan nakon dešavanja u Kongresu Pelosi je izašla za govornicu i upozorila da je Trampova pobuna pretnja zemlji i da ako potpredsednik Majk Pens ne učini ništa da ga smeni, to će učiniti demokrate.

Nakon tih dešavanja Pelosi je pozvala članove Kongresas i osoblje iz obe stranke da se pobrinu za svoje mentalno zdravlje i potraže pomoć.

Inauguracija izabranog predsednika demokrate Džoa Bajdena trebalo bi da bude 20. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.