U trendu

Pelosi: Predstavnički dom iduće sedmice o nacrtu zakona o TikToku

VAŠINGTON. 15. decembra (Tanjug) – Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da tek treba da se odluči da li će se donji dom parlamenta pridružiti Senatu u podršci zakonu kojim se zabranjuje zaposlenima u Stejt departmentu da na uređajima u vlasništvu američke države koriste kinesku aplikaciju TikTok.

Pelosi je rekla novinarima dan nakon glasanja u Senatu o tom nacrtu zakona da su sa administracijom u toku provere samo u vezi sa jezičkom formulacijom, a ne u smislu suprotstavljanja toj ideji.

Pelosi je najavila da će zakon biti na dnevnom redu Predstavničkog doma sledeće sedmice.

Da bi zakon postao važeći, potrebno je da ga zatim potpiše predsednik Džozef Bajden, preneo je Rojters.

Komitet Stejt departmenta za strana ulaganja u SAD (CFIUS), moćno telo za nacionalnu bezbednost, već mesecima nastoji da postigne sporazum o zaštiti podataka više od 100 miliona korisnika TikToka, ali se čini da dogovor neće biti postignut pre kraja godine.

Kompanija TikTok je saopštila danas da nacrt zakona Senata neće unaprediti interese nacionalne bezbednosti SAD.

Severna Dakota, Ajdaho i Ajova ove sedmice su se pridružili rastućem broju američkih država koje zabranjuju TikTok na uređajima u vlasništvu države zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

Mnoge savezne američke agencije već zabranjuju TikTok na uređajima u vlasništvu države.

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokušao je 2020. da blokira da novi korisnici preuzimaju TikTok i da efektivno blokira upotrebu aplikacije u SAD, ali je izgubio niz sudskih sporova u vezi sa tom merom, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar