U trendu

Pelosi se obratila u tajvanskom parlamentu

TAJPEJ – Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

„Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu“, kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Pelosi je istakla da želi da „nedvosmisleno bude jasno“ da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

„Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“, navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“, navodi Rojters.

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai, prenosi CNN.

Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Do susreta između Cai i predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa je došlo juče u Tajpeju u okviru Pelosijeve posete tom ostrvu, što je izazvalo žestoke kritike Kine i navelo je da najavi niz vojnih vežbi i zatraži objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Tajvan je saopštio da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, nakon što je Kina najavila niz vojnih vežbi kao odgovor na posetu Pelosi, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar