U trendu

Pelosi u Maleziji, Tajvan pojačao nivo borbene gotovosti

TAJPEJ – Ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo je nivo borbene gotovosti od danas do četvrtka popodne, uoči moguće posete tom ostrvu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja zvanična novinska agencija Tajvana, pozivajući se na neimenovane izvora.

Pelosi je danas stigla u Maleziju, u okviru azijske turneje, a kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, danas bi trebalo da doputuje na Tajvan.

Prema navodima jednog od izvora britanske agencije, kineski borbeni avioni leteli su jutros u blizini središnje linije, koja deli Tajvanski moreuz, što je neuobičajan potez koji je izvor opisao kao „veoma provokativan“.

Uz to, kineski ratni brodovi od ponedeljka se nalaze u blizini nezvanične linije podele, naveo je izvor britanske agencije.

Kako je dodao, kineski avioni su u više navrata na kratko izvodili taktičke poteze dodirujući središnju liniju i kruživši do druge strane moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Nije uobičajeno da avioni Tajvana ili Kine prelaze središnju liniju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je potopuno svesno vojnih aktivnosti u blizini ostrva i poručilo da će rasporediti na odgovarajući način snage kao reakciju na „neprijateljske pretnje“.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan ranije je upozorio da kineska vojska „neće sedeti skrštenih ruku“, ukoliko Pelosi poseti Tajvan, a SAD su poručile da ih neće zastrašiti „kineske pretnje“.

Pelosi je azijsku turneju počela posetom Singapuru u ponedeljak. Iz njenog kabineta najavljeno je da će ona obići i Južnu Koreju i Japan, ali Tajvan nije pominjan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar