U trendu

Pendarovski: Povećaćemo učešhe u Kforu

BRDO KOD KRANJA – Makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je juče u susretu s predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani da će njegova zemlja povećati broj vojnika u okviru Kfora i da će podržati viznu liberalizaciju, evropski put i članstvo tzv. Kosova u NATO.

Na sastanku održanom na marginama samita Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja najavljeno je da će u okviru saradnje uskoro biti održan zajednički sastanak vlada tzv. Kosova i Severne Makedonije, prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

Osmani i Pendarovski su se usprotivili ideji promene granica u regionu, ističući da je regionu potrebna stabilnost.

Na danas održanom 10. po redu, jubilarnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je na Brdu kod Kranja okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana i Prištine, usvojeni su kompromisni zaključci kojima se potvrđuje posvećenost zemalja regiona proširenju Evropske unije.

Usvojena deklaracija zbog protivljenja Srbije ne sadrži temu o promeni granica u regionu, koja je postojala u predlogu zaključaka.

Na sastanku su učestvovali lideri Srbije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i privremenih institucija u Prištini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.