U trendu

Pendarovski: Prilika za izgradnju novih odnosa

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarao je telefonom sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem nakon odluke sabora SPC da prihvati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, saopštio je danas kabinet makedonskog predsednika.

Kako se navodi na sajtu kabineta, Pendarovski je zahvalio srpskom patrijarhu na toj odluci i ocenio da je donošenje ovakve odluke prilika za izgradnju novih odnosa između Makedonske i Srpske pravoslavne crkve i za prevazilaženje gorkih tema prošlosti.

Kako se dodaje u saopštenju, Pendarovski je ponovio da se nada da će se ceo proces priznavanja autokefalnosti MPC-OA završiti skorim dobijanjem Tomosa vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što će, kako je naveo, doprineti ostvarivanju jednog od makedonskih nacionalnih interesa i napretku i pomirenju u makedonskom društvu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je juče u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar