Pens se suprotstavio Trampu: Nemam ovlašćenje da odbacujem glasove elektora

Potpredsednik SAD Majk Pens suprotstavio se danas svom šefu Donaldu Trampu, rekavši da nema ovlašćenje da odbacuje glasove takozvanih elektora zahvaljujući kojima će biti potvrdjena pobeda kandidata demokrata na predsedničkim izborima.

Nekoliko minuta pre početka zajedničkog zasedanja oba doma Kongresa SAD, na kojem će biti potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima, Pens je naveo da ga „zakletva da brani Ustav SAD sprečava da jednostrano odlučuje koji glasovi elektora treba da budu računati, a koji ne“, navodi Asošiejted pres.

Danima uoči specijalnog zasedanja Kongresa SAD, koje je večeras počelo u Vašingtonu, Tramp je vršio pritisak na Pensa da ne prihvati glasove elektora iz ključnih saveznih država u kojima je Bajden pobedio.

Pens, koji po funkciji predsedava Senatu i današnjem zajedničkom zasedanju oba doma, nalazi se u do sada najdelikatnijoj poziciji tokom četvorogodišnjeg mandata pošto treba formalno da proglasi pobedu Bajdena koju Tramp i dalje osporava, neosnovano tvrdeći da je bilo prevare.

Iako ima pretežno ceremonijalnu ulogu, Pens se našao pod pritiskom Trampa i njegovih brojnih pristalica koje protestuju blizu Kongresa. Oni traže od Pensa da iskoristi poziciju i da vrati saveznim državama glasove njihovih elektora na ponovno potvrdjivanje, iako prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa nema takvo ovlašćenje.

„Ako Majk Pens uradi pravu stvar, mi pobedjujemo na izborima“, rekao je Tramp danas okupljenim pristalicama u Vašingtonu.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma potom nastavljaju odvojena zasedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad Trampom.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrdjena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.