U trendu

Pentagon izdvaja 3,6 milijardi za zid na granici sa Meksikom

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper odobrio je 3,6 milijardi dolara iz vojnog budžeta za izrgradnju zida od 282 kilometra na granici sa Meksikom, zbog čega je Pentagon morao da odloži realizaciju 127 projekata.

Zvaničnici nisu želeli da kažu koji su tačno projekti odloženi, ali su rekli da je deo novca odvojen od vojnih projekata u SAD, a deo od projekata u inostranstvu, piše Glas Amerike.

Ova odluka ponovo je otvorila diskusiju koja se o zidu vodi izmedju predsednika Trampa i Kongresa.

Tramp je ranije iskoristio svoja ovlašćenja i proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom, što mu je omogućilo da bez odobrenja Kongresa uzme novac iz federalnog budžeta za zid.

Kongres je kasnije izglasao poništavanje Trampove odluke, a on je prvi put u svom mandatu iskoristio pravo veta.

Iako Pentagon tvrdi da projekti nisu otkazani, nego samo „odloženi“, nema garancija da će Kongres odobriti novac za projekte koji su sada stopirani.

Lider demokrata Čak Šumer kritikovao je ovu odluku rekavši da je to „šamar pripadnicima američke vojske“ i da je „Tramp uzeo novac iz vojnog budžeta kako bi digao sopstveni ego i izgradio zid za koji je tvrdio da će ga platiti Meksiko“.

Tramp je za zid na granici sa Meksikom tražio 6,2 milijardi dolara. Kongres mu je odobrio samo 1,375 milijardi dolara iz federalnog budžeta, a ostatak novca je obezbedio iz budžeta drugih sekretarijata: 600 miliona dolara iz Sekretarijata za finansije i ukupno 6,1 milijardu dolara iz budžeta Pentagona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.