U trendu

Pentagon: Obuka ukrajinskih trupa za korišćenje „Patriota“ u Oklahomi ovog meseca

VAŠINGTON – Pentagon je potvrdio da će američke snage početi da obučavaju ukrajinske trupe za korišćenje raketnog odbrambenog sistema „Patriot“ u Fort Silu u Oklahomi kasnije ovog meseca.
Pres sekretar Pentagona, brigadni general Pat Rajder, najavio je juče na brifingu u Pentagonu, da bi obuka u Fort Silu mogla da počne već sledeće sedmice.
Rajder je rekao da će tokom obuke biti obučeno od 90 do 100 ukrajinskih vojnika da upravljaju i održavaju odbrambeni sistem tokom kursa koji će trajati nekoliko meseci, preneo je Glas Amerike.
U Fort Silu se nalazi terenska artiljerijska škola američke vojske.
Rajder je istakao da će SAD tražiti načine da ubrzaju raspored obuke kako bi Ukrajinci mogli da se vrate na bojno polje što je pre moguće.
Lideri NATO-a i EU pojačali su pružanje vojne podrške Ukrajini za suprotstavljanje ruskoj invaziji, uključujući obezbeđivanje napredne protivvazdušne odbrane i druge opreme.
„Patriot“ je vođeni raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put korišćen 1980-ih i može da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar