U trendu

Pentagon pravi planove ako Pelosi krene na Tajvan

NJUJORK – Američki zvaničnici potvrdili su da će, ukoliko predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ode na Tajvan vojska povećati kretanje oružanih snaga i vojnih sredstava u indo-pacifičkom regionu.

Odlazak Pelosi na Tajvan je još uvek neizvestan, ali ako to učini Pentagon razvija planove za sve nepredviđene slučajeve, piše američki magazin „Tajm“.

Oni su odbili da pruže detaljnije informacije, ali kažu da će ratna avijacija, mornarica, sredstva za nadzor i drugi vojni sistemi verovatno biti korišćeni da se obezbedi let Pelosijeve na Tajvan.

Svako putovanje nekog visokog američkog zvaničnika u inostranstvo zahteva dodatne mere obezbeđenja, međutim, američki zvaničnici su ove nedelje predočili da bi poseta Pelosijeve Tajvanu prevazišla uobičajene mere predostrožnosti i podsetili da je Nensi Pelosi najviši američki zvaničnik koji planira put na Tajvan još od posete njenog prethodnika Njuta Gingriča pre 25 godina.

Upitan o planiranim vojnim koracima za zaštitu Pelosijeve u slučaju putovanja na Tajvan američki general Mark Mili, načelnik združenog generalštaba američke vojske rekao je da je prerano za razgovore o „konkretnom putovanju“ i dodao „ako se donese odluka da predsedavajuća Pelosi putuje i zatraži vojnu podršku, učinićemo sve što je neophodno“.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, a predsednik Kine Si Đinping u razgvoru sa američkim kolegom Bajdenom u četvrtak je upozorio SAD da se kad je reč o Tajvanu „ne igraju vatrom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar