U trendu

Pentagon: SAD nisu primetile nikakvo konkretno nuklearno kretanje u Rusiji

 SAD su saopštile danas da nisu primetile nikakvu „konkretnu“ promenu u nuklearnom stavu Rusije od kada je predsednik Vladimir Putin stavio svoje snage za odvraćanje u stanje pripravnosti.

„Mi stalno nadziremo i pratimo koliko možemo bliže, dan posle objave ruskog predsednika“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Pentagona.

Ruska vojska je danas saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.

„Ne mislim da smo videli bilo šta konkretno kao posledicu njegove odluke, u svakom slučaju ne još“, rekao je američki zvaničnik.

On je priznao da je teško znati šta stoji iza Putinove naredbe ali sama činjeica da se pomene ili preti pribegavanjem nuklearnim snagama je „nepotrebno“ i predstavlja značajnu eskalaciju, rekao je taj zvaničnik i ponovio da NATO „nikad“ nije pretio Rusiji.

Pored promene stanja nuklearnih snaga koju je odlučio Putin, saveznica Rusije Belorusija u nedelju je organizovala referendum na kome je izmedju ostalog ukinuta obaveza te zemlje da ostane „nenuklearna zona“.

Zapad je osudio tu promenu koja bi prema njima mogla da dozvoli Moskvi da premesti nuklearno oružje u Belorusiju, koja je sused Ukrajine i takodje se graniči sa više zemalja NATO.

Upitan da li su takva kretanja već primećena on je odgovorio odrečno.

On je takodje dao uveravanja da izgleda da u ovoj fazi beloruska vojska nije ušla u Ukrajinu kao pojačanje ruskih snaga.

„Nismo videli nikakve naznake koje pokazuju da su beloruski vojnici dobili naredjenja da udju u Ukrajinu i svakako nikakve naznake koje pokazuju da su već ušli ili da već ulaze“, rekao je on.

Prema našem saznanju snage koje su ušle u Ukrajinu su sve ruske, dodao je on i naveo da je do sada na ukrajinsku teritorij ušlo 75 odsto borbenih snaga koje je Rusija poslednjih meseci nagomilala na granici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.