U trendu

Pentagon: SAD spremne da smanje vojne aktivnosti u Evropi

VAŠINGTON – SAD su spremne da smanje neke vojne aktivnosti u Evropi pod uslovom da Rusija preduzme recipročne korake, izjavio je predstavnikz za štampu Pentagona Džon Kirbi.

„Započeli smo pregovore sa Putinom i želeli smo da damo predlog pod uslovom da Moskva prihvati da povuče recipročan potez. Predložili smo da smanjimo neke vojnih aktivnosti u Evropi, pod uslovom da i Rusija pristane na recipročne mere, međutim Rusi nisu bili voljni da to učine. Ponavljam, ne zatvaramo vrata za razgovore. Kao što je jasno saopšteno iz štejt departmenta – ima mesta za razgovore, ali moramo da vidimo kuda nas ti razgovori vode“, rekao je Kirbi, prenosi TAS S.

On je istakao da je Vašington spreman da sarađuje sa Moskvom o tim pitanjima, ali se protivi zabrani širenja NATO na Ukrajinu.

„Vladimir Putin nema ovlašćenje da stavi veto na odluku neke nacije da se prodruži NATO ili stupi u partnerski odnos sa Alijansom. Nije na Putinu da tako olako krši suverenitet Ukrajine. Dakle postoje neke stvari, neki principi oko kojih neće biti kompromisa“, rekao je Kirbi i dodao da Rusija nastavlja da jača svoje vojne kapacitete duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao je ove tvrdnje o invaziji na Ukrajinu kao „prazne i neosnovane“, kao trik pomoću kojeg se podiže napetost i istakao je da Rusija ne predstavlja nikakvu pretnju
bilo kome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.