U trendu

Pentagon skinuo kinesku firmu Sjaomi s 'crne liste'

Pentagon je prihvatio da kineskog proizvodjača telefona „Sjaomi“ (Xiaomi) skine s „crne liste“ na koju ga je stavila vlada bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Pentagon je time odustao od žalbe na odluku američkog saveznog sudije u tom slučaju, pokazuju sudski dokumenti.

Samo šest dana pred kraj Trampovog mandata, američka administracija stavila je na „crnu listu“ Sjaomi, kao i popularnu video-platformu TikTok i kineskog naftnog giganta CNOOC, optužujući ih za veze sa kineskom vojskom.

Firma „Sjaomi“ je u žalbi povodom toga osudila tu „nekorektnu“ odluku koja joj je onemogućila da prodje redovnu proceduru.

Savezni sudija Vašingtona je 15. marta presudio da američka ministarstva odbrane i finasija, koja su stavila kinesku firmu na tu crnu listu, nisu dokazala da su bili presudni interesi nacionalne bezbednosti.

U dokumentu podnetom sudu u utorak, advokati američke vlade ukazali su da se neće suprotstaviti toj odluci sudije i najavili da će povući stav da je „Sjaomi“, kako je tvrdila Trampova vlada, „vojna kineska komunistička firma“.

Posle te objave, vrednost akcija „Sjaomia“ porasla je za 11,3 odsto na 3,45 dolara na berzi u Njujorku.

„Sjaomi“ koji je prevazišao američki „Epl“ i 2020. postao treći svetski proizvodjač „pametnih telefona“, bio je jedna od devet kineskih firmi na „crnoj listi“ kojom je Trampova vlada konkretizovaala diplomatsku napetost s Kinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.